F.A.Q.

Vad är Cykelbiblioteket?

På Cykelbiblioteket kan du låna en last- eller elcykel ett par veckor för att testa om det passar ditt vardagsliv. Om du orkar pendla också regniga dagar. Om det finns parkering för en lådcykel där du bor. Om du tjänar eller förlorar tid. Hur många kalorier du bränner och hur många kronor rikare du blir.

Vem driver Cykelbiblioteket?

Cykelbiblioteket drivs av Cykelköket på STPLN i Malmö med Trafikverket som huvudsponsor. Men vi vill gärna hitta fler samarbetspartners. Gärna lokala.

Då kan jag låna en lastcykel när jag ska storhandla?

Absolut inte. Cykelköket är ingen cykel-pool, utan ett pedagogskt verktyg för den som vill testa ett vardagsliv där cykeln är det viktigaste transportmedlet. Börja att cykelpendla dagligen, till exempel. Eller ställa bilen och ersätta den med en lastcykel för vardagsärenden och transport av ungar och matkassar.

Och hur går det till?

Du anmäler ditt intresse på www.cykelbiblioteket.se. Ett par veckor innan det finns en ledig cykel kontaktar vi dig via mail. Passar den bra bekräftar du bara och tackar ja. Passar inte tiden har du ändå möjlighet att stå kvar på väntelistan. I samband med det får du också fylla i en enkät där du svarar på några frågor om dina nuvarande rese- och transportvanor och om dina förväntningar. När du hämtar cykeln får du en ordentlig genomgång av hur du cyklar den och vad du ska tänka på när det gäller säkerhet, förvaring etc. Sedan är det bara att rulla ut i stan.

Får vem som helst låna en cykel?

Vi vill att du bor i Malmö eller en kranskommun. Du måste vara över 18 år och kunna legitimera dig.

Hur länge får jag låna cykeln?

En låneperiod är alltid 12 dagar. Det finns fasta tider för att lämna och hämta.

Vad händer om cykeln blir skadad eller stulen?

Under lånetiden är det du som är ansvarig för cykeln. Kolla upp att du har en hemförsäkring som täcker en lånecykel, annars kan det bli dyrt och trist om något händer.

Cykeln är alltid nyservad när du hämtar den så risken att du ska drabbas av något värre än en punktering är minimal.

Kostar det något?

Låneavgiften är 100 kronor. Den täcker kostnad för service, slitage och en och annan reparation och ger dig en idé om vad det kostar att cykla. Jämför gärna med andra transportmedel som bil och buss. Diskutera i grupp.

Varför kan jag inte låna alla cyklarna på Cykelköket?

Förutom våra egna cyklar är vi också ”fodervärdar” åt företag som vill uppmuntra sina anställda eller kunder att cykla mer ”köpenhamnskt”. Vi sköter allt det administrativa, service och reparationer. Men de cyklarna är exklusivt till för företagets anställda eller kunder.

Och vi har plats för fler företagscyklar! Snacka med chefen.

Vad är Trafikverkets roll?

Trafikverket är ansvariga för den långsiktiga planeringen av vägar, järnvägar, flyg och sjöfart i Sverige. Man är intresserade av hur människor kommer att transportera sig i städerna i framtiden. Med Cykelbiblioteket i Malmö bygger vi en modellverksamhet som kan exporteras till andra städer och hjälpa till i övergången till hållbara och klimatneutrala transportsystem.

Och vad ska det här vara bra för?

Vi vet att det är många som funderar på att börja cykla mer i vardagen, men som tvekar inför investeringen eftersom man inte vet om de goda föresatserna räcker hela vägen. Men vi vet också att de som verkligen investerat i en bra elassisterad cykel för pendling eller en modern lådcykel nästan aldrig ångrar sig.

Cykelköket ger dig chansen att testa ett par veckor så att du vet vad du investerar i (frisk luft, en gladare stad, starkare ben och en fetare plånbok…).